Pesca a la Llosa del Cavall

Índex dels continguts:

L’embassament de la Llosa del Cavall i la Vall de Lord

Aquesta vall, la Vall de Lord, que acull el pantà de la Llosa del Cavall, és part de la comarca del Solsonès, concretament, es troba al nord-est d’aquesta.
La formen les valls de la capçalera del Cardener, el tram intermig de l’Aigua de Valls i un reguitzell de valls laterals de diferents corrents fluvials que aboquen les aigües tant al Cardener com a l’Aigua de Valls, i aquests, alimenten el pantà de la Llosa del Cavall.

Pel que fa als seus municipis, la Vall de Lord comprèn els de La Coma i la pedra, bona part del municipi de Guixers (fins a Coll de Jou) i a l’est, fins al Coll de la Pera. També abarca la part nord del municipi de Navès, a més de Sant Llorenç de Morunys, que és el poble més gran de la vall. Tot plegat sumant uns 150 km2.  Antigament però, la Vall de Lord havia ocupat territoris de l’oest del Bergueda i el municipi de Navès en la seva totalitat, sumant així una extensió molt més important.

L’embassament ens ofereix un entorn idíl·lic per a la pràctica de la pesca, els paisatges ens meravellaran i ens regalaran una gran experiència visual a la vegada que ens dediquem a la pesca a les seves aigües. El premi més preuat, pescar una truita a l’embassament de la Llosa del Cavall.

A dir, que no sóm experts en pesca, i que aquí hem intentat aglutinar tota la informació que hem pogut recopilar de diferents fonts, agraïnt, especialment, la col·laboració de l’Associació de Turisme de la Vall de Lord.

Si detecteu alguna informació incorrecta, o que considereu, cal ampliar o modificar, us estarem molt agraïts si ens ho feu saber.

DEMANA INFORMACIÓ PER LLOGAR UN KAYAK PER PESCAR A LA LLOSA DEL CAVALL

FITXA DEL COTO DE PESCA DE L’EMBASSAMENT DE LA LLOSA DEL CAVALL

Embassament: La Llosa del Cavall
Situació Geogràfica: Catalunya
Província: Lleida
Comarca: Solsonès
Municipis: Navès, Guixers, Sant Llorenç de Morunys
PEIN: Serres de Busa-Els Bastets-Lord
Telèfons de contacte: Oficina de Turisme de la Vall de Lord  – 973492181 Llicència de pesca online: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Permís (tiquet) de pesca online*: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
*Podeu obtenir també el tiquet de pesca presencialment a l’oficina de Turisme de la Vall de Lord
Preu del tiquet de pesca sense mort: 5 €
Preu del tiquet de pesca amb mort: 8€
Indrets on podem pescar amb l’obtenció del tiquet:
 Rius Cardener i Aigua de Valls, pantà de la Llosa del Cavall
Data d’obertura: 14 de març
Data de tancament pesca amb mort: 31 d’agost
Data de tancament pesca sense mort: 15 d’octubre
Espècies pescables: Carpa comú, barb, truita comú d’un mínim de 50cm. Ús obligatori del salabre

pesca al Solsonès, el pantà de la Llosa del Cavall

LA PESCA A L’EMBASSAMENT DE LA LLOSA DEL CAVALL

Donat que fer-ho des de terra no és tasca del tot senzilla donada l’orografia del pantà de la Llosa del Cavall, és una bona opció fer-ho des de l’aigua, ja sigui amb kayak, o una petita embarcació a motor, sempre elèctric, doncs l’ús del motor d’explosió està prohibit en aquest pantà.

Podeu llogar un kayak, o desembarcar si ja en disposeu, des de la nostra base de lloguer de kayaks, a la Llosa del Cavall, que trobareu rotulat com Els Estevats, si us dirigiu a Berga des de Sant Llorenç, just sota la fàbrica Knauf.

Llogar un kayak per pescar a la Llosa del Cavall

A Relleus us oferim la possibilitat de llogar caiacs pensats per al seu ús per a pesca a preus especials per temps més llargs que una hora, que és l’habitual entre el públic comú. Disposem de caiacs amb porta canyes, són uns caiacs autobuidables que garanteixen la vostra seguretat i la de les vostres pertinences.

DEMANA INFORMACIÓ PER LLOGAR UN KAYAK PER PESCAR A LA LLOSA DEL CAVALL

Els paisatges del pantà de la Llosa del Cavall

Si alguna cosa caracteritza el pantà de la Llosa del Cavall són els paisatges que ens ofereix, no n’hi ha cap dubte.
Aquest és segurament, juntament amb les seves aigües turqueses, el tret més característic i que fa més especial l’experiència de remar amb kayak a la Llosa del Cavall.

Clarament de muntanya, de valls fondes i enclotades, amb altives parets de roca que s’aixequen a banda i banda del pantà, des de les seves aigües podrem veure nombroses muntanyes i serres, cadascuna d’elles amb els seus trets característics i que les fan especials.

Al nord, s’aixeca imponent el massís del Port del Comte que alberga la coneguda estació d’esquí, que tanta vida dóna a la vall els hiverns, també el turó del Codó, perfecte atalaia de la vall, des de l’oest d’aquesta i que forma amb el Port del Comte, el coll de Jou, per on s’amaga el sol amb precioses postes que es veuen des de la Platja dels Estevats, al pantà de la Llosa del Cavall.

A la cua del riu d’Aigua de Valls, la serra dels Bastets ens meravellarà amb el seu caràcter salvatge, inaccessible pels seus murs de pedra que s’alcen al cel formant una serra molt vistosa i agresta. També aquí hi veurem els contraforts de la cara nord de la Serra de Busa, amb la seva famosa presó, que serví per a tancar presos francesos en la guerra contra ells.

Ja més al sud, seguint aigües avall cap a la presa de la Llosa del Cavall, a la nostra dreta s’alçarà també imponent la Mola de Lord, amb el santuari homònim governant-ne l’altiplà que hi ha damunt aquesta característica muntanya.

Sortir a remar amb kayak a les aigües turqueses d’aquest pantà, i deixar-se captivar pel paisatge de la Vall de Lord és sens dubte una experiència única.

pesca a la Llosa del Cavall

LA TRUITA COMÚ, EL PREMI MÉS BUSCAT

Ocupa normalment rius ben oxigenats i freds, ocasionalment també es pot trobar en llacs, en el nostre cas, s’han adaptat prou bé a les aigües de la Llosa del Cavall.

Les truites joves s’alimenten principalment d’insectes. La seva estratègia de caça consisteix a esperar que la presa passi a prop d’un refugi on espera. Les truites adultes cacen activament buscant les preses.

Al Països Catalans es pot trobar als rius de les conques del Ter, Llobregat, Ebre/Segre, Xúquer, Túria,Garona. Tot i la relativa estabilitat de les mides de les seves poblacions un dels majors problemes que es presenten són la fragmentació de les seves poblacions per la presència d’embassaments, especialment en els cursos de la conca de l’Ebre/Segre i la introducció d’exemplars provinents de l’Europa Central, avui dia pràcticament inexistents, però realitzades amb una certa freqüència entre el s. XIX i ben entrat el s. XX. Aquestes introduccions d’exemplars al·lòctons produeixen una pèrdua de la rica diversitat genètica present en les conques ibèriques. S’ha constatat que hi ha hagut hibridació entre els individus al·lòctons i autòctons. Així s’ha proposat una autogestió de les poblacions autòctones mitjançant el control i regulació de la pesca amb captura.

Font: Viquipèdia

pescar truita comú a la Llosa del Cavall

Fauna a les aigües del pantà de la Llosa del Cavall

A les aigües de la Llosa del Cavall hi trobem, és clar, diferents tipus de peixos, com ara les truites comunes i d’arc de Sant Martí, totes elles en regressió; el Carpí Vermell, i les Madrilles, més abundants, les trobarem sovint a les vores quan ens banyem i remem amb kayak.

Hi podem trobar també algun peix propi del Cardener o el riu de Valls com el Barb cua-roig o algun peix més rar com el Peix Gat, del qual se n’ha avistat algun exemplar.

Pel que fa als mamífers, menys aqüàtics en general, veurem amb molta freqüència el Visó Americà, espècie invasora que foragita algunes espècies autòctones.

De rèptils també en veurem, ja més discrets, podem trobar alguna serp d’aigua, i crancs de riu, tant autòcton com americà.

Cal destacar la presència de Nàiades, una espècie d’aigua dolça que necessita d’unes espècies de peixos concretes per a completar el seu cicle vital i que disposen d’un “peu” per a desplaçar-se pel fons de l’aigua. Les veurem especialment a les èpoques estivals, quan les aigües del pantà de la Llosa del Cavall minven i queden les Nàiades al descobert.

Com arribar a la Llosa del Cavall ?

Activitats a la Llosa del Cavall que també et poden interessar:

Esperem que t’hagi resultat d’utilitat aquest article, si us plau, no oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *