barranquisme Lleida

Barranc de la Rasa de Coll de Port, barranquisme al Solsonès

És ben cert que no cal cap mena d'excusa per visitar la Vall de Lord, aquest preciós enclavament situat al nord de la comarca del Solsonès es caracteritza pels seus entorns feréstecs, terra de mala petja i amb incomptables zones difícils de transitar, amb nombroses valls secundàries i engorjats inhòspits que amb l'arribada al país del descens de barrancs als anys noranta van despertar, com no podia ser d'altra manera, la curiositat d'aquells pioners del barranquisme a Catalunya.

No hi ha dubte, però, que el descens de la Rasa de Coll de Port és una excel·lent excusa per a apropar-nos a la Vall de Lord i fer barranquisme a la província de Lleida, però molt a prop de Barcelona. Tot i que sempre se'ns farà molt curt, mai està de més visitar-lo bo i podent-lo combinar amb altres descensos de la zona com pot ser per exemple la rasa de cal Fité, el Torrent de Vilacireres o tants d'altres torrents i rases que donen forma a la Vall de Lord.

A més el descens del Barranc de Coll de Port ens ofereix la possibilitat de fer activitats amb nens a la Vall de Lord, ja que resulta un bon barranc per a la iniciació, curt, i amb una aproximació i retorns al cotxe molt curts sense perdre tot l'interès que una bona activitat de barrancs ha de tenir.

No en dubteu, estem davant d'un barranc que cal assaborir, fer-lo sense presses i restar bocabadats davant de cada detall que la naturalesa ens hi ha deixat.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranc de Coll de Port

 • Activitat: Barranquisme a la Vall de Lord
 • Punt de sortida: mirador a la C-462 (quarta corba pronunciada des que hem vist la sortida)
 • Població més propera: la Coma i la Pedra (Vall de Lord, el Solsonès)
 • Combinació de cotxes: Possible i molt còmode, però prescindible
 • Distància d'aproximació: 150 metres (combinant cotxes)
 • Longitud del barranc: 400 a 500 mts. aprox.
 • Temps aproximació: 5'/20'
 • Temps de descens: 1h30'
 • Temps de retorn: 5'
 • Dificultat: v3-a2-AII (mitja)
 • Ràpel més llarg: 13 mts
 • Cartografia:
  • Vall de Lord - Port del Comte - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Corda: 2x30 *Corda extra per als passamans
 • Observacions: Equipat amb químics amb anelles i passamans per a totes les capçaleres exposades.

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total km
Cotxe 1 00:00 00:00 0
Inici barranc 4' 4' 0,150
Sortida Rasa 1h6' 1h10' 0,550
Cotxe 2 2'  1h12' 0,610

Accés i aproximació al Torrent de Coll de Port

Per a una combinació de cotxes prendrem la C-462 en direcció a Coll de Port, i pocs metres després del pk.32 veurem el final del barranc i un petit aparcament a l'esquerra de la carretera on podrem deixar el primer cotxe (o l'únic si anem amb un sol vehicle). Aparcarem amb compte de no molestar ni molt menys entorpir la circulació, bo i procurant també de deixar espai per un altre vehicle.

Si no portem dos vehicles per a fer la combinació, seguirem la carretera com si anéssim amb cotxe, fins a topar-nos amb el GR 7 que creua i el prendrem en sentit ascendent fins a l'aparcament que descrivim a continuació per la combinació de cotxes.

Així doncs, si anéssim amb la voluntat de fer el barranc bo i combinant cotxes, seguirem per la carretera comptant un total de quatre corbes molt pronunciades. A la quarta, veurem un aparcament o mirador molt i molt evident prop d'un cap de turonet, aquí deixarem el cotxe, i davallarem pels marges, sense camí evident, directes cap al torrent amb una direcció Nord-est.

Compte els dies de pluja o amb la rosada del matí perquè el tram final de l'entrada al barranc rellisca molt i podríem tenir un ensurt.

DESCRIPCIÓ DEL DESCENS DE COLL DE PORT

Arribats al llit del torrent de Coll de Port superarem un petit ressalt que ens conduirà al primer dels ràpels, originàriament equipat des d'un boix a l'esquerra, d'accés delicat si el flanqueig de roca conglomerada que hi ha per arribar-hi es trobava mullat, actualment trobarem un parabolt al bloc que hi ha al mig del torrent per tal de poder rapelar, o més ben dit, assegurar la desgrimpada dels dos petits ressalts d'un total de 12 metres.

Després de superar el primer ràpel del barranc, seguirem, ara ja recorrent un ambient molt més engorjat i que guanya bellesa a cada pas que hi fem.

Arribarem immediatament al segon ràpel, d'uns set metres, i que ens deixa a tocar del que és a parer nostre el ràpel més bonic del barranc. A la dreta d'aquesta vertical hi trobarem les instal·lacions per muntar un passamà recuperable i accedir amb seguretat a la capçalera del ràpel, que per evitar fregaments amb les cordes se situa, exposat, a la vertical mateixa del ràpel.

Seguirem després d'aquest bonic racó del barranc de Coll de Port per alguns ressalts que ens ofereixen la possibilitat de lliscar amb el cul.
Recorrerem caminant un petit tram fins que el barranc tombarà, i entre les seves altes parets veurem de ple el massís del Port del Comte (i tindrem cobertura). Arribats a una marmita penjada baixarem amb compte fins al següent ràpel que trobarem instal·lat a la dreta.

És en aquest indret quan la successió de ràpels és més intensa, i si les presses ens guanyen, i no sabem gaudir del moment, ens trobarem al final del barranc més aviat del que desitgem. Així doncs, el més recomanable és gaudir del lloc i l'activitat que estem fent, a més d'observar les colades de tosca que ocupen les parts centrals de tots aquests ràpels.

Arribats al sisè ràpel, ens refrescarem de cap a peus a la tolla d'aigua cristal·lina que hi ha a la base per, després d'un altre tram que cal fer caminant i una mica vestit de vegetació i les parets s'allunen lleugerament les unes de les altres, arribarem al darrer ràpel, des del qual ja veurem el cotxe.

Compte amb aquest ràpel, perquè a vista podria semblar que només cal baixar la primera vertical, i ja faríem un segon ràpel al darrer ressalt, però el més recomanable és deixar la corda suficient per a arribar al final del barranc. En cas de no fer-ho així, haurem de superar el darrer ressalt assegurats d'un pont de roca que no inspira massa confiança.

A la base d'aquest darrer ressalt ens trobem amb el tub que canalitza les aigües de la Rasa de Coll de Port per sota la carretera, seguint les aigües com fins ara, creuarem aquest tub per trobar el retorn a l'altra banda.

Retorn del barranc de la rasa de Coll de Port:

Passat l'enorme tub, ens fixarem a mà esquerra com neix un petit sender entre les herbes i que puja directe a la carretera. Compte amb el vailet, que pica!

Croquis o topografia del barranc de Coll de Port

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El track original contempla només l'aproximació i el retorn, el tram corresponent al descens del barranc de Coll de Port ha estat traçat sobre mapa i és purament orientatiu.

Altres activitats al Solsonès que et poden interessar:

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *