barranquisme barranquismo barranco barranco Viandico Nerín Sobrarbe Huesca Aragón

Barranco de Viandico

El barranc de Viandico ens va generar emocions contraposades, i és que, coses de la vida, si hom hi accedeix en període de pluges es pot trobar, com nosaltres, el primer tram, que esperàvem sec, amb tolls d'aigua que ja no corre i, mentre el sistema Kàrstic de la zona les va buidant a poc a poc, l'aigua es va podrint, oferint un aspecte poc agradable i que no convida en absolut a ficar-s'hi.

Amb tot, i després d'haver superat la desgana produïda per les aigües estancades de l'inici, és un barranc sense dificultats i paisatgísticament molt bonic amb una aigua d'un color turquesa ben intens a partir de la surgència, aigua, tot sigui dit de passada, també molt freda i en grans quantitats, observant que circula ben bé un pam per sobre de la marca habitual.

Aquest bonic barranc és perfecte per completar una jornada en què podem haver fet també els descensos del barranco de Furco i també la Garganta de las Gloces.

Nosaltres, però, venim cercant arrodonir una jornada després de fer el descens de la Garganta de Mirabal al matí amb l'Òscar.

Creiem que no podem començar sense destacar que el barranco de viandico és un descens amb un comportament hidrològic ben particular, on les surgències actuen a la vegada d'engollidors, eixugant així la part inicial del descens quan l'aqüífer no va tant ple. La conca, però, és enorme i amb tot, els grans cabals no tenen per què complicar-nos el descens, que es pot evitar en la seva gran majoria, però sí que se'n ressenya l'aparició de sifons que han provocat accidents mortals (amb cabal més baix els veurem). Amb tot, un mínim de cautela i tenir en compte aquest fet, faran que puguem gaudir d'aquest descens sense problemes ni dificultats tècniques.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranco de Viandico

 • Activitat: Barranquisme al Pirineu Aragonès
 • Altres toponímies:
  • Río Aso
  • Barranco Biandico
 • Punt de sortida: Creuament HU-631 amb barranc Flagueta
 • Població més propera: Nerín (escalona per a serveis)
 • Combinació de cotxes: si, 2,5 km.
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 256392
  • Y: 4716881
 • Temps amb dos cotxes:
  • Temps d'aproximació: 5 a 10 minuts
  • Temps de descens: 1h 10'
  • Temps de retorn: 10'
 • Dificultat: v2 a3 III
 • Ràpel més llarg: 12 mts.
 • Cordes:
  • 2*15
 • Cartografia:
  • IGN
  • Ordesa y Monte Perdido - 1:40.000 (Ed. Alpina)
 • Bibliografia:
  • 50 Barrancos del Pirineo, Descensos más bellos - José A. Ortega & Miguel Á. Cebrián - Ed. Desnivel
  • Barranquismo en el Pirineo, Aínsa y Alrededores - Ed. Prames
 • Material recomanable o observacions:
  • Més enllà del descrit aquí, ja abans de la confluència amb el Río Bellós ens endinsarem en Parc Nacional, essent prohibit el descens pel riu

Com arribar al Barranco de Viandico

Per accedir al punt on deixar el primer cotxe, el de retorn, ens hem de dirigir a l'aparcament d'accés a San Urbez. Ho farem epr la carretera HU-631, ja sigui des de Sarvisé o Escalona, podent ser necessari voltar per Buerba, si venim d'Escalona, doncs la HU-631 es troba tallada en moltíssimes ocasions en el seu tram entre "la Fuente de los Baños" i el dit aparcament de San Urbez en trobar-se dins l'àmbit del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.

Un cop hàgim aparcat el vehicle de retorn, reprendrem la carretera HU-631, ara si, en direcció Nerín, Fanlo i Sarvisé, passant el parquing de La Tella on s'incorpora per la nostra esquerra la carretera esmentada que vé de Buerba. Seguirem recte i en una corba molt marcada a la dreta se'ns farà evident que estem creuant el barranco de Flagueta, amb amples espais a banda i banda per deixar el cotxe.

APROXIMACIÓ AL BARRANCO DE VIANDICO

Un cop aparcat el cotxe d'aproximació, podríem decidir de davallar cap al barranco de Viandico tot recorrent el Barranco de Flagueta o Flagueto (sec), del qual reproduïm el croquis a continuació.

croquis ressenya topografia barranquisme barranquismo barranco barranco Flagueta Flagueto Nerín Sobrarbe Huesca Aragón

Nosaltres, però, prendrem el sender que passat el barranc surt en sentit descendent amb un rètol que indica Sercué i que en pocs minuts davalla cap al Puente de las Espuciallas (o de Sercué), a tocar d'una bauma amb una curiosa i ben antiga inscripció gravada a la pedra.

Just passat el pont, en el punt on hi ha aquesta bauma, el camí tomba fort a l'esquerra, i uns metres, no gaires, més enllà, observarem un pas que permet davallar al barranc amb una corda fixa al final.

EL DESCENS DEL BARRANCO DE VIANDICO

He de reconèixer que vaig entrar al barranco de Viandico a desgana i sort de la companyia de l'Òscar, si no, hauria marxat sense gaudir d'aquest descens, i és que a la part inicial, que habitual és sempre seca, es trobava amb molts dels tolls plens d'aigua en procés de podriment, i, com que no coneixíem el barranc, no venia gens de gust trobar un toll on s'hagués de nadar en aquella aigua.

Res més lluny de la realitat, vàrem seguir progressant pel barranc un centenar de metres per passadissos i trams de badines que amb més o menys traça vàrem poder anar evitant, endinsant-nos cada vegada més en un ambient vestit d'un verd i vegetació ben frondosa, amb un aire gairebé fantasmagòric per una boirina d'humitat sempre present a l'ambient.

En alguns punts concrets, sembla que l'aigua encara corre una mica per la superfície, abans no sigui engolida pel sistema càrstic de la zona i retornada per alguna de les surgències, barranc avall.

No tardarem en arribar al primer ràpel obligat, que ofereix dues opcions, la primera i més evident, seguint el curs del barranc, equipat a l'esquerra i caient a un toll que, podrit, es va buidant i on observem un bonic pont de roca per on arriba la segona opció de ràpel, sortint abans del curs del barranc, cercant una lleixa de roca a la dreta, baixarem una espècie de canaló cilíndric que ens deixa darrere el dit pont de roca, el qual si hi hagués molta aigua potser podríem creuar mig sifonat per sota, ho desconeixem.

Seguirem progressant per un barranc molt humit, però sec, havent vist la boca d'algunes surgències seques, fins a sentir, també amb molta alegria, no ens n'amaguem, un rugit del brollar de l'aigua.

Ens trobem ja a la surgència principal del Viandico, que avui brolla amb força, aportant un autèntic riu d'aigua al barranc, observant que aquesta aigua depassa per un pam la marca del cabal "habitual".

Aquesta gran quantitat d'aigua no és en absolut problemàtica, ja que el següent tram de barranc alterna lleixes de roca a esquerra i a dreta d'aquest, oferint la possibilitat de bonics salts a una aigua que és freda com una mala cosa. Seguirem progressant, caminant i a voltes també nedant per llargs tolls d'aigua turquesa cercant salts i passos sense complicacions tècniques, fins, després d'un punt on trobem paret només a la dreta, i bosc a l'esquerra, tombem cap a la nostra esquerra per observar com el barranc s'obre i, al fons, el pont que duu al pàrquing.

Abans d'aquest, però seguint la lleixa de roca de l'esquerra, superada la cascada, podem cercar les instal·lacions a diferents distàncies de l'aigua, segons el cabal, per on baixar i fer el darrer ràpel.

Uns ressalts i un salt final ens conduiran inequívocament al camí que per la dreta ens retorna a l'aparcament de San Urbez.

RETORN DEL BARRANCO DE VIANDICO

Com ja hem dit, després del salt amb el característic bloc encastat, sortirem a la dreta fins al cotxe.

No seguir pel riu, ja que entrarem dins el Parc Nacional.

Ressenya del barranco de Viandico

croquis ressenya topografia barranquisme barranquismo barranco barranco Viandico Nerín Sobrarbe Huesca Aragón

Trobareu instal·lats els ràpels en ancoratges artificials, la ressenya aquí exposada ha quedat obsoleta en aquest sentit.

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El tram de barranc així com el de retorn, han estat modificats sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació, sí que ha estat enregistrada amb GPS afegint algunes correccions sobre mapa.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *