descens de barrancs al Solsonès i la Vall de Lord

Torrent de Bosoms, barranquisme al Solsonès

Com tants torrents i descensos de barrancs de la Vall de Lord, el Torrent de Bosoms resta injustament oblidat per al col·lectiu de barranquistes del país, qui molt sovint, només valora els barrancs pel seu renom, o ser temiblement cabalós.

En el cas que avui descrivim, el descens del Torrent de Bosoms no té renom, però amaga dins seu un paisatge d'un verd ufanós i intens, racons terriblement humits, plens entre altres de corona de rei, aquesta joia vegetal, llegat d'un passat llunyà quan córrer per aquests mons entranyava risc de ser menjat per dinosaures. A més esportivament ens obligarà a gestionar alguns fregaments en ràpels força llargs pel que ens té acostumats la Vall de Lord.

Sens dubte val la pena de visitar-lo si s'està passant uns dies fent barranquisme a la Vall de Lord o prop de Solsona, per exemple, doncs a més els seus temps d'aproximació, descens i retorn són molt raonables, tant és així que permet combinar-lo amb algun altre barranc proper en el mateix dia com pot ser el Barranc de Coll de Port.

Val a dir que per norma i llevat d'èpoques plujoses, el Torrent de Bosoms és un barranc sec, tret dels trams de roca viva, per on hi podem trobar un raig d'aigua brollant fins a filtrar-se terra endins quan la roca desapareix sota les fulles i la terra.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranc del Torrent de Bosoms

 • Activitat: Barranquisme al Solsonès i la Vall de Lord
 • Punt de sortida: Aiguaviva
 • Població més propera: Valls (Guixers)
 • Combinació de cotxes: Innecessària
 • Distància d'aproximació: 1,6 km.
 • Temps aproximació: 35' a bon ritme
 • Temps de descens: 1 a 2h
 • Temps de retorn: 10'
 • Dificultat: v4-a1-III
 • Ràpel més llarg: 45 mts
 • Cartografia:
  • Vall de Lord - Port del Comte - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Corda: 2x50
 • Observacions: Portar uns quants metres de cordino per substitució

Accés i aproximació al Barranc del Torrent de Bosoms

Baixant del Coll de la Pera cap a Valls, i just abans de travessar-ne el riu pel pont que hi ha a tocar del trencall que duu al petit nucli de Guixers, trobarem a mà esquerra el desviament cap a Aiguaviva (si ens és complicat girar, doncs el gir és molt tancat, podem fer-ho passat el pont).

Prendrem aquesta pista a mig pavimentar fins que amb vista a l'edifici d'Aiguaviva trobarem un petit aparcament al marge esquerre del camí on hi caben uns tres cotxes. Aquí aparcarem i ens prepararem per començar l'aproximació a l'inici del descens del torrent de Bosoms.

Començarem a caminar buscant la rasa a l'altre cantó de les cases d'Aiguaviva, just a la rasa, un camí puja cap a una captació d'aigua i un dipòsit per tombar a Est i trobar el torrent de Bosoms que resseguirem durant bona estona fins a creuar-lo i buscar una rasa o afluent que li ve de l'Est.

El camí puja decidit i sense pràcticament cap treva fins al Roc de la Creu, en general ben fressat i de bon seguir.

Reconeixerem el Roc de la Creu perquè arribarem a un petit planell amb una gran roca de conglomerat a la dreta amb una enigmàtica creu vermella pintada. Aquí un rastre de corriol baixa de manera molt evident cap a la llera del torrent on ens equiparem.

EL DESCENS DEL TORRENT DE BOSOMS

Al cap d'un centenar ben escàs de metres caminant pel torrent entre una generosa boixera trobarem a l'esquerra i sortint dessota la molsa, una corda força podrida a mode de passamà per accedir a la capçalera del primer ràpel del barranc.

Compte, perquè si el terreny és moll com en el nostre cas, la roca és terriblement relliscosa, a més d'haver-hi part de la terra a la llera del torrent que es pot desprendre si hi posem els peus.

El primer ràpel, d'uns 23/25 metres recorre una successió de petites marmites per saltar una darrera verticalitat on es perd la visual amb la capçalera i on caldrà anar amb compte amb els fregaments i possibles encreuaments de corda de cara a una recuperació còmoda.

Seguirem pel torrent desfent algun ressalt fins a trobar una alzina a mà dreta qui fa alhora de capçalera de la següent vertical, d'uns 17 metres que ens deixa en un petit replà des d'on surt el rapel més llarg d'aquest descens, el de 45 metres, amb el qual caldrà parar atenció també als fregaments de les cordes, i que ens deixa de plè a la part, a parer nostre, més bonica i encaixonada del Torrent de Bosoms.

Com diem, de sobte altives parets s'alcen a banda i banda del torrent, totes elles recobertes d'una tupida capa de molsa i d'altra vegetació que aporta a l'indret un aspecte d'ambient totalment salvatge i selvàtic.

Seguim progressant pel barranc superant alguns ressalts de poca alçada i arribarem a uns blocs encastats al mig del barranc i alguns troncs tombats al mig del torrent. Aquest és el cinquè ràpel, el d'uns 12 metres.

D'aquí en endavant dos ràpels més, tots ells curts i des de punts naturals ens portaran a trobar-nos de nou amb el camí que a l'aproximació ha creuat el torrent per cercar la canal de l'afluent.

Sens dubte el millor de l'indret és el paisatge, el de dins i el de fora del torrent. Un descens de barrancs de la Vall de Lord que val la pena de conèixer.

Retorn del barranc del Torrent de Bosoms:

En aquest cas, seguirem el camí per desfer els passos en direcció a Aiguaviva, i en uns 10 minuts tornarem a ser al cotxe.

Croquis o topografia del barranc del Torrent de Bosoms

ressenya barranc torrent de bosoms vall de lord

*Avisem que hem modificat la topografia original perquè aquesta primera tenia invertides les alçades dels dos primers ràpels, malgrat que no representava cap problema perquè cal dur corda de sobra per al ràpel de 45 de més tard. És per això que podeu topar-vos amb que la majoria de topografies que corren per internet no es corresponen amb aquesta, perquè no han estat corregides.

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El track original contempla només l'aproximació i el retorn, el tram corresponent al descens del tram equipat del barranc del Torrent de Bosoms ha estat traçat sobre mapa com a referència visual.

Descarrega el track fent clic dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Descarregueu el track Format GPX

Altres activitats al Solsonès que et poden interessar:

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *