Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys

Dediquem un article sencer al municipi i poble de Sant Llorenç de Morunys, que tot i ser el terme municipal més petit de la Vall de Lord, en podem considerar la capital d’aquesta, ja que és on s’agrupen la majoria, per no dir la pràctica totalitat dels serveis i comerços, llevat d’algunes excepcions al municipi de la Coma.

Tant n’és de petit el seu terme municipal, que amb els seus només 4,2 quilòmetres quadrats hom pot dir que la pràctica totalitat del paisatge que té Sant Llorenç de Morunys pertany als municipis veïns de Guixers, que l’envolta en la seva pràctica totalitat, exceptuant la part nord, on es troba amb el municipi de la Coma i la Pedra.

Tots aquests paisatges que envolten aquest petit poble de poc menys de 1000 habitants, a més d’altres atractius turístics propers com l’estació d’esquí de Port del Comte, a l’hivern, i el Pantà de la Llosa del Cavall, a l’estiu, han convertit Sant Llorenç de Morunys i la Vall de Lord en general en una zona que atrau visitants cada dia de l’any.

Índex dels continguts:

Quines activitats podem fer a Sant Llorenç de Morunys?

Tot i que pròpiament dins el terme municipal de Sant Llorenç de Morunys no les hi podrem fer totes, al voltant d’aquesta vila, és a dir, arreu de la Vall de Lord hi podem fer totes les activitats i esports d’aventura que ens puguem imaginar.

Kayak al pantà de la Llosa del Cavall

Una de les activitats que oferim des de Relleus és la possibilitat de fer una ruta remant per aquest bonic embassament que presideix i modifica el paisatge de la Vall de Lord.

DEMANEU INFORMACIÓ DEL LLOGUER DE KAYAKS

No tingueu dubte que aquesta activitat, disponible els mesos de primavera i estiu agradarà a petits i grans, doncs és una activitat ideal per a fer amb nens a prop de Sant Llorenç de Morunys.

Si el que busqueu no és tant fer una excursió amb caiac per la Llosa del Cavall, sinó que el que voleu és senzillament refrescar-vos, podeu llogar un patinet o hidropedal, equipat amb un tobogan amb el qual el fet de banyar-se a la Llosa del Cavall és encara més divertit!

Altrament, també trobareu disponible el servei de lloguer de pàdel surf o SUP, pels qui cerqueu un passeig tranquil per les aigües turqueses del pantà.

Troba la teva modalitat de caiac ideal

Salt amb elàstic a la Llosa del Cavall

Per bé que l’indret és dins el terme municipal de Navès, creiem que l’activitat és prou rellevant com per a mencionar-la també en aquest article relacionat amb les activitats properes a Sant Llorenç de Morunys.

I ´és que al centre Bungee, ubicat a la presa de la Llosa del Cavall hi teniu la possibilitat d’una enorme descàrrega d’adrenalina amb el seu salt de 122 metres amb corda elàstica. Podeu trobar-ne tota la informació al seu web.

Barranquisme a prop de Sant Llorenç de Morunys

Només cal enlairar la vista cap als entorns del municipi per veure com n’és d’irregular el paisatge que conforma la Vall de Lord, i tot i que no hi abunden els barrancs amb un alt component aquàtic, si que n’hi podem trobar alguns que ens faran gaudir de valent de l’activitat.

Per exemple, si volem fer aquestes activitats amb nens a Sant Llorenç de Morunys, el Barranc de Coll de Port és apte per a fer-lo amb la seva companyia, o bé, si voleu quelcom més fàcil i menys component vertical, podeu optar per fer un trekking aquàtic als Foscos d’Aiguadora.

DEMANEU INFORMACIÓ PER FER BARRANQUISME

Per als amants de l’aventura, el Torrent de Vilacireres serà ben segur l’activitat que els satisfarà, ubicat en un indret solitari i salvatge, el seu engorjat i component aquàtic ens farà sentir petits.

Si per contra, no ens importa que el barranc no tingui aquest component aquàtic, el Torrent d’Urdell o del Salt de la Perdiu amaga en el seu tram final una vertical engorjada i de gran bellesa. A més, és al final d’aquest bonic i curt barranc on trobem l’´´única via ferrada que hi ha a prop de Sant Llorenç de Morunys, per bé que no és recomanable per gent amb poca experiència.

barranquisme iniciació Barcelona
COLL DE PORT

Vola amb parapent a Sant Llorenç de Morunys

Si vist des de terra, recorrent-lo a peu, pels barrancs i parets, camins i senders el paisatge de la Vall de Lord és bonic, us imagineu veure’l des de l’aire?

L’empresa Xtrem ofereix bols biplaces gràcies als quals podreu gaudir de vols plaents pel cel de Sant Llorenç de Morunys sense haver de tenir experiència.

Esquiar a prop de Sant Llorenç de Morunys

Tant els amants de l’esquí alpí, com també els qui prefereixen la calma i tranquil·litat de les estacions d’esquí de fons trobaran el seu espai a la Vall de Lord i a tocar de Sant Llorenç de Morunys.

Estació d’Esquí de Port del Comte

Aquest és sens dubte el principal atractiu turístic de la zona a l’hivern, és que a la Serra de Port del Comte hi trobem l’estació d’esquí alpí, amb un marcat caràcter familiar, les seves pistes amples i de diferents pendents agradaran a tots els esquiadors i esquiadores.

El seu tret més destacable, a més, és la poca massificació que pateix l’estació, fet que li confereix un valor afegit en comparació amb altres estacions més o menys properes.

Estació d’Esquí de Fons de Tuixent – la Vansa

Tot i que no es troba pròpiament a la Vall de Lord, creiem que val la pena parlar de l’estació d’Esquí Nordic de Tuixent – la Vansa, i és que la seva proximitat amb Sant Llorenç de Morunys la converteix també en un bon recurs per fer activitats a l’hivern.

La trobarem situada al vessant de l’Alt Urgell de la Serra de Port del Comte, als municipis de La Vansa i Fórnols i de Josa i Tuixén. Aquesta bonica estació ens ofereix fins a prop de 30 quilòmetres de pistes d’esquí de fons.

les millors rutes amb raquetes de neu a Port del Comte

Raquetes de neu a la Serra de Port del Comte

Parlant de neu, una de les activitats amb nens que es poden fer a prop de Sant Llorenç de Morunys a l’hivern són les rutes amb raquetes de neu, i és que si no us atreviu amb l’esquí, una excursió amb raquetes és la manera més tranquil·la i segura de gaudir de la neu i de l’hivern!

TROBA UN GUIA DE RAQUETES DE NEU

Tot i que hi ha moltíssimes rutes que podeu fer amb raquetes de neu per tot el massís del Port del Comte, en el nostre article de les 4 millors rutes amb raquetes de neu us n’hem fet la nostra particular selecció.

Rutes a peu a Sant Llorenç de Morunys

La Vall de Lord ofereix un marc incomparable per als amants del senderisme, amb una infinitat d’opcions i dificultats on tothom hi trobarà ben segur la seva ruta ideal.

Si visitem Sant Llorenç de Morunys amb nens, una molt bona opció per a fer una ruta a peu és optar per la via verda de la Vall de Lord, o bé també la ruta de les pomeres, ambdues aptes per a fer activitats amb nens a Sant Llorenç de Morunys, no en dubteu, una bona introducció a les activitats a muntanya amb nens.

Els voltants de Sant Llorenç també ofereixen interessantíssimes rutes a peu, de les quals possiblement la Serra de Busa i el Capolatell, la famosa presó de Busa en són un dels més visitats.

Una altra ruta de senderisme molt popular a la zona és la que va fins al Pont Quebradís, que també trobareu escrit com a Pont Cabradís.

Escalar a Sant Llorenç de Morunys i la Vall de Lord

Per bé que gràcies a l’obertura d’alguns sectors d’escalada esportiva a la zona del Codó i el Santuari de Lord s’ha ampliat i força l’oferta d’escalada apte per a tots els nivells, la modalitat d’escalada clàssica o tradicional de dificultat i aventura és el que més abunda a les parets de la Vall de Lord.

Us serà complicat de trobar la Guia d’Escalades del Solsonès que en Josep Ma Cases va editar l’any 2006 i que comprèn les parets de Busa, Canalda, Vilamala, la Móra Comdal i el Santuari de Lord. Amb tot, cada vegada és més abundant la informació que en podeu trobar a diversos blocs d’escaladors i escaladores que publiquen les seves escalades a internet.

Com arribar a Sant Llorenç de Morunys?

Per arribar a Sant Llorenç de Morunys, l’única opció disponible és per carretera, preferiblement amb vehicle propi tot i que l’empresa ALSA ofereix servei d’autobús que connecta Sant Llorenç de Morunys i la Vall de Lord amb les ciutats de Solsona i de Berga amb horari regular els dies feiners.

Les principals vies de comunicació que arriben a Sant Llorenç de Morunys són la carretera que vé de Berga (LV-4241/BV-4241), la que vé de Solsona passant per la presa de la Llosa del Cavall (C-462) i que també connecta la Vall de Lord amb l’Alt Urgell per Coll de Port.

També teniu a la vostra disposició el servei de taxi que ofereixen en Moisès Casserras – 629 245 925 i la Queralt Sala – 650 137 485.

Sant Llorenç de Morunys al mapa

Podeu utilitzar aquest mapa de Google Maps per ubicar Sant Llorenç de Morunys en el mapa, com també per a rebre indicacions sobre com arribar-hi per carretera.

Què podem veure a Sant Llorenç de Morunys?

A banda d’un entorn natural d’alt valor paisatgístic i que ens ofereix una infinitat de possibilitats per a la pràctica esportiva i recreativa, a la vila de Sant Llorenç de Morunys hi trobarem un preciós nucli antic que conserva la seva estructura medieval de poble emmurallat, formant un pentàgon un xic irregular; un poble emmurallat del qual encara avui dia podem trobar quatre dels cinc portals que hi facilitaven accés, així com l’església romànica i el seu claustre.

la plaça major de sant llorenç de morunys
Foto: Isidre Blanc

Els entorns de Sant Llorenç de Morunys

Indrets que no pertanyen pròpiament al terme municipal de Sant Llorenç de Morunys, però sí a la Vall de Lord, fan del conjunt geogràfic d’aquesta vall un indret que cal visitar i ens ofereix una enorme quantitat d’indrets, ja sigui l’Embassament de la Llosa del Cavall, el Tossal de la Creu del Codó, les Fonts del Cardener a la Coma i la Pedra, la Presó de Busa o el Forat de la Bòfia, per mencionar-ne alguns d’entre la infinitat que hi trobarem.

El drap Piteu, una indústria extingida

Pot ben ser que alguna vegada hàgiu sentit parlar de Sant Llorenç de Morunys com Sant Llorenç dels Piteus, no us estranyeu, aquest nom prové de la gran quantitat de petites i mitjanes indústries dedicades a la confecció del drap piteu. Si us hi fixeu, a la Plaça Major del poble veureu que a les parts altes de les cases hi ha les anomenades perxes, el lloc ubicat a les golfes de les cases dedicat a l’assecament dels draps piteus.

Tan gran ha estat la petja que ha deixat aquesta indústria, ara extinta al municipi, que el gentilici que dona nom als veïns i veïnes de Sant Llorenç de Morunys és piteus.

El Museu – Centre d’Interpretació de la Vall de Lord

Gestionat per l’Associació Cultural de la Vall de Lord fundada l’any 1946, inclou una col·lecció que agrupa una gran diversitat d’objectes tant religiosos com de la vida quotidiana a la vall dels anys que ens han precedit.

El museu el trobem ubicat al claustre de l’església de Sant Llorenç de Morunys.

L’església i el Claustre de Sant Llorenç de Morunys

El monestir benedictí de Sant Llorenç de Morunys és declarada bé cultural d’interès nacional, el seu conjunt. L’església tal i com la coneixem ara és fruit de la restauració que va patir a principis dels anys seixanta, i si, cal dir patir, perquè segons sembla, fruit d’aquella restauració se’n suprimiren una gran quantitat de la decoració barroca de guix que tenia.

La majoria de la seva estructura exterior és poc visible, doncs es troba mig dissimulada pels edificis veïns, aix´´i, l’element més característic d’aquesta església és possiblement el retaule barroc de la Mare de Déu dels Colls.

També en destaquen l’orgue renaixentista i el claustre, que data del segle XV.

El Santuari de Lord

El Santuari de Lord bé mereix una menció especial i així ho vàrem fer en el nostre article al blog, ja que forma part del municipi de Sant Llorenç de Morunys, tot i ser un enclavament que es troba separat del terme municipal on es troba la vila de Sant Llorenç.

Ubicat damunt de la Mola de Lord, a 1150 metres d’altitud. Se’n coneix l’existència com a mínim des del segle X, per bé que l’edifici actual data del segle XIX, el santuari ha estat destinat a diversos usos al llarg de la seva història, en bona part, a causa de la seva ubicació tan característica damunt la Mola de Lord, que li confereix un caire de fortificació natural gairebé inexpugnable.

Tant fou així que durant els conflictes entre carlins i liberals l’indret fou un punt calent en el conflicte, havent estat utilitzat com a caserna i hospital per les tropes carlines, aquest fet acabà amb la completa destrucció del santuari per part dels liberals. El canó que trobareu just en arribar dalt la Mola de Lord és el testimoni que ens resta d’aquest conflicte.

El Pont Romànic de Vallonga

Possiblement l’hagueu vist transitant entre Sant Llorenç de Morunys i el Càmping Morunys o anant a la Coma i la Pedra, i ben segur també us haureu preguntat quin sentit té la ubicació d’aquest pont en aquest indret.

Doncs la resposta és cap, la ubicació actual del pont de Vallonga no respon a la necessitat de creuar la rasa, sinó que és únicament per motius de conservació, ja que aquest pont construït al segle XI va ser traslladat del seu emplaçament original, a l’estret de Vallonga, l’any 1997 per salvar-lo de quedar oblidat sota les aigües del pantà de la Llosa del Cavall.

On dormir a Sant Llorenç de Morunys

Teniu a la vostra disposició un amplíssim ventall d’allotjament, també en diferents modalitats que ben segur s’adaptaran al que necessiteu.

A més dels allotjaments que trobareu al poble, tota la Vall de Lord us ofereix una gran quantitat d’indrets per a allotjar-vos durant la vostra visita.

TROBA EL TEU ALLOTJAMENT

On menjar a Sant Llorenç de Morunys

Tal com passa amb els establiments per allotjar-vos a Sant Llorenç de Morunys i a la Vall de Lord, trobareu també una àmplia i diversa oferta d’establiments on podreu trobar des de deliciosos plats típics de cuina casolana i tradicional de la zona, passant també per cuina més elaborada o si ho voleu, gaudir d’unes tapes al cor del poble.

TROBA LLOC PER MENJAR

De relleus Viatges 0 Comentaris

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *