Pantà de la Llosa del Cavall

L'embassament de la Llosa del Cavall està situat a la Vall de Lord, a la falda del massís del Port del Comte, i regula el riu Cardener que pertany a la conca del Llobregat.

La presa del pantà es troba a Navès, és d'arc de doble volta, té 122,3 m d'alçada i a la part alta una longitud de 326 m. Pren el nom de la Llosa del Cavall de l'indret on es troba, i va ser acabada de construir el 1997, comportant únicament el desallotjament de la masia Cal Vall-llonga i l'anegament de dos ponts, el de les Cases de Posada i el de Vall-llonga, aquest darrer però, va ser conservat bo i éssent desmuntat pedra a pedra per a reconstruir-lo de nou, a la sortida del poble de Sant Llorenç en direcció La Coma, damunt el torrent del Pou.

Les aigües de la Llosa del Cavall són aprofitades per a consum i regadiu, i banyen els termes de Navès, Guixers, i Sant Llorenç de Morunys, aquest darrer, en una petitíssima part. Tots ells, són de la comarca del Solsonès.

Parlant d'aigües, la Llosa del Cavall recull les aigües de l'Aigua de Valls, afluent del riu Cardener, tot plegat amb una superfície de conca de 200km².
La capacitat total del pantà és de 79,4 hm3 i ocupa unes 300 ha la immensa majoria de les quals està integrada dins el PEIN Serres de Busa-Els Bastets-Lord, Pla d'Espais d'Interès Natural de la Generalitat de Catalunya, l'espai, més concretament, és el que ocupa el sud del pont de la carretera que uneix Berga i Sant Llorenç de Morunys.

 La presa està preparada per a acollir la infraestructura d'una central hidroelèctrica, si bé ara mateix, no se n'està explotant aquesta possibilitat.

Situació geogràfica del pantà, la Vall de Lord

Aquesta vall, la Vall de Lord, forma part de la comarca del Solsonès, concretament, al nord-est d'aquesta.
La formen les valls de la capçalera del Cardener, el tram intermig de l'Aigua de Valls i un reguitzell de valls laterals de diferents corrents fluvials que aboquen les aigües tant al Cardener com a l'Aigua de Valls, i aquests, alimenten el pantà de la Llosa del Cavall.

Pel que fa als seus municipis, la Vall de Lord comprèn els de La Coma i la pedra, bona part del municipi de Guixers (fins a Coll de Jou) i a l'est, fins al Coll de la Pera. També abarca la part nord del municipi de Navès, a més de Sant Llorenç de Morunys, que és el poble més gran de la vall. Tot plegat sumant uns 150 km2.  Antigament però, la Vall de Lord havia ocupat territoris de l'oest del Bergueda i el municipi de Navès en la seva totalitat, sumant així una extensió molt més important.

Foto: Ariño Visuals

Gastronomia de la Vall de Lord

El pantà de la Llosa del Cavall ocupa doncs un entorn de muntanya; un indret que ofereix al visitant la possibilitat de gaudir d'autèntiques experiències gastronòmiques.

En són un bon exemple una àmplia varietat d'embotits de porc com ara el donegal (bull) blanc o negre, les llangonisses o la botifarra.
També hi trobarem el mató, i el formatge fresc, tant de llet d'ovella, cabra o vaca.

No ens podem oblidar tampoc del trumfo, com diem a les patates la gent de la Vall de Lord; Al municipi d’Odèn, gràcies a les característiques climàtiques i edàfiques, s’hi produeix una patata de consum amb un sabor i unes qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres indrets.

 

Segons l'època de l'any en la que ens trobem, la Vall de Lord ens ofereix també diferents tipologies de cuina, com la cuina de caça o també una rica cuina relacionada amb els bolets a la tardor, doncs els boscos de la Vall de Lord, i els que banyen les aigües de la Llosa del Cavall són riques en bolets a la tardor; qui sap, pot ser una bona excusa per llogar un kayak i sortir a buscar bolets a racons inaccessibles per terra.

També des de les aigües del pantà de la Llosa del Cavall podrem veure extenses plantacions de poma ecològica de la Vall de Lord

Els paisatges del pantà de la Llosa del Cavall

Si alguna cosa caracteritza el pantà de la Llosa del Cavall són els paisatges que ens ofereix, no n'hi ha cap dubte.
Aquest és segurament, juntament amb les seves aigües turqueses, el tret més característic i que fa més especial l'experiència de remar amb kayak a la Llosa del Cavall.

Clarament de muntanya, de valls fondes i enclotades, amb altives parets de roca que s'aixequen a banda i banda del pantà, des de les seves aigües podrem veure nombroses muntanyes i serres, cadascuna d'elles amb els seus trets característics i que les fan especials.

Al nord, s'aixeca imponent el massís del Port del Comte que alberga la coneguda estació d'esquí, que tanta vida dóna a la vall els hiverns, també el turó del Codó, perfecte atalaia de la vall, des de l'oest d'aquesta i que forma amb el Port del Comte, el coll de Jou, per on s'amaga el sol amb precioses postes que es veuen des de la Platja dels Estevats, al pantà de la Llosa del Cavall.

A la cua del riu d'Aigua de Valls, la serra dels Bastets ens meravellarà amb el seu caràcter salvatge, inaccessible pels seus murs de pedra que s'alcen al cel formant una serra molt vistosa i agresta. També aquí hi veurem els contraforts de la cara nord de la Serra de Busa, amb la seva famosa presó, que serví per a tancar presos francesos en la guerra contra ells.

Ja més al sud, seguint aigües avall cap a la presa de la Llosa del Cavall, a la nostra dreta s'alçarà també imponent la Mola de Lord, amb el santuari homònim governant-ne l'altiplà que hi ha damunt aquesta característica muntanya.

Sortir a remar amb kayak a les aigües turqueses d'aquest pantà, i deixar-se captivar pel paisatge de la Vall de Lord és sens dubte una experiència única.

Foto: Ariño Visuals

Foto: Ariño Visuals

Fauna a les aigües del pantà de la Llosa del Cavall

A les aigües de la Llosa del Cavall hi trobem, és clar, diferents tipus de peixos, com ara les truites comunes i d'arc de Sant Martí, totes elles en regressió; el Carpí Vermell, i les Madrilles, més abundants, les trobarem sovint a les vores quan ens banyem i remem amb kayak.

Hi podem trobar també algun peix propi del Cardener o el riu de Valls com el Barb cua-roig o algun peix més rar com el Peix Gat, del qual se n'ha avistat algun exemplar.

Pel que fa als mamífers, menys aqüàtics en general, veurem amb molta freqüència el Visó Americà, espècie invasora que foragita algunes espècies autòctones.

De rèptils també en veurem, ja més discrets, podem trobar alguna serp d'aigua, i crancs de riu, tant autòcton com americà.

Cal destacar la presència de Nàiades, una espècie d'aigua dolça que necessita d'unes espècies de peixos concretes per a completar el seu cicle vital i que disposen d'un "peu" per a desplaçar-se pel fons de l'aigua. Les veurem especialment a les èpoques estivals, quan les aigües del pantà de la Llosa del Cavall minven i queden les Nàiades al descobert.

Fauna fora de les aigües de la Llosa del Cavall

També a tall d'exemple podem divisar alguna guineu, conills, isards o cabirols, i si som afortunats, pujant a Port del Comte o la Serra del Verd, potser veurem algun gall fer.

L'animal salvatge més abundant però, fregant la plaga és el porc fer o porc senglar, fet que ens obliga a circular amb compte a les nits, doncs ens en pot sortir un sobtadament i provocar algun accident.

D'ocells també en podem veure un munt, donat que a l'entorn s'hi alcen altes parets de roca que faciliten la presència de diferents tipus d'aligots i el voltor, però pel que fa estrictament al pantà de la Llosa del Cavall, hi podrem veure sobretot, ànecs de coll verd i sempre serà curiós trobar-nos, bo i remant amb el kayak, un bernat pescaire a les vores i els troncs del pantà.

Flora del pantà de la Llosa del Cavall

De flora també n'hi veurem força, els boscos, compostos de pi roig amb algun roure i alzina, especialment aquests darreres s'havien aprofitat anys enrere per a transformar-los en carbó vegetal. Als vorals del pantà de la Llosa del Cavall, no hi trobarem pràcticament encara flora de bosc de ribera. Al sotabosc, hi podrem trobar espècies curioses com el boix grèvol i el teix a les fondalades de Vilamala. Altres més comunes com el boix, la ginebra, sàlix, timó i altres herbes aromàtiques.

Mapa i track per a GPS

Què fer al pantà de la Llosa del Cavall

A les aigües de la Llosa del Cavall i els seus entorns podem fer nombroses i diverses activitats.

A Relleus oferim la possibilitat de sortir a remar o pedalar amb patinet.
Si escollim l'opció de kayak, podem sortir a remar i cercar un racó solitari per a banyar-nos tranquil·lament.
També és un indret ideal per a l'aprenentatge del sup-paddle o paddle surf, ja que les aigües tranquil·les i sense onatge ens faciliten mantenir l'equilibri.

A més del kayak, podem fer altres activitats esportives a les aigües del pantà com la pesca si cerquem indrets solitaris i calmats, o la natació, podent sortir de les diferents "platges" d'interior que ofereix la Llosa del Cavall; de totes elles, a destacar la que ocupa el nostre lloguer de kayaks, la platja dels Estevats, que ofereix un accés públic i pavimentat a la làmina d'aigua, on en època de kayak hi ha servei de begudes i recollida d'escombraries, a més, és clar, del lloguer de kayaks, patinet i paddle surf, especialitzat, a més, en el públic familiar.

A la Llosa del Cavall la pesca és també una bona opció, i fer-ho amb un kayak ens permetrà trobar racons tranquils on de ben segur, serà més fàcil pescar alguna cosa.

De la platja dels Estevats estant, també podrem gaudir de precioses postes de sol quan aquest cau rere Coll de Jou, prestant-se, juntament amb els avistaments de flora i fauna, així com per paisatge, a fer rutes fotogràfiques per a immortalitzar-ho tot.

A més a més, a Relleus també oferim nombroses activitats als entorns del pantà de la Llosa del Cavall i la Vall de Lord.
En trobareu algunes propostes (i més que ens en podeu fer vosaltres), a l'apartat d'activitats de la nostra pàgina web.

La nostra base de lloguer de kayaks a la Llosa del Cavall. Foto: Ariño Visuals

Pantà de la Llosa del Cavall

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *